Ensi kesän Cannes-voittajat

Cannes Lions on julkaissut uudet kriteerit palkinnolle. Kilpailussa menestymisestä tulee mutkikasta. Itse asiassa onnistujia tulee olemaan niin vähän, että osaamme jo nyt ennakoida ensi kesän Leijona-voittajat.

Maailman suurin mainosfestivaali Cannes Lions julkaisi viime vuoden lopulla uudet kriteerit palkinnoille. Jatkossa kilpailuun lähetetyistä töistä täytyy käydä ilmi niiden hiilidioksidipäästöt sekä tuotantoon osallistuneiden henkilöiden monimuotoisuus. Maailmaa parantava ja rahavirtoja kasvattava business on yhdistelmänä nerokas. Ketäpä ei moinen jackpot houkuttelisi. Tehtävän voi kuitenkin olettaa olevan sangen mutkikas. Itse asiassa onnistujia tulee olemaan niin vähän, että uskallamme jo nyt ennakoida kesän leijonavoittajat. Näiden menestystöiden tekijöiden kelpaa läimiä toisiaan olalle ja kilistellä kuivaa roseeta Välimeren rannalla.

Titanium

Lentoyhtiön kampanjassa elinkautisvangit purkivat vanhoja Concorde-lentokoneita rahtikäyttöön sopiviksi. Sen jälkeen koneisiin asennettiin sähkömoottorit ja niillä haettiin Amazon-joesta vettä Saharaan. Paikalliset äidit istuttivat kosteaan maahan puita, joista Japanista saapunut vähemmistöön kuuluva bonsaipuutaiteilija saksi näyttävän näköisiä taideteoksia. Teokset muodostivat yhdessä sanan HELP.

Design

Virvoitusjuomajätin kampanjassa aboriginaalien LGBTQIA-yhteisö suunnitteli uudet kesto-wc-paperit rannalta löytyneistä vesipulloista.

Creative Data

Tonnikalavalmistajan kampanjassa mekaaninen, vesivoimalla toimiva valas polskutteli sinivalaiden suosimassa lahdessa Grönlannissa heittämässä laulukeikan. Biisit oli säveltänyt AI valaiden äänien pohjalta. Valaiden osallistujamäärästä ja delfiinien hymyistä päätellen keikka oli menestys. Case-videon tuotannosta vastasi ryhmä työttömiä kalastajia.

Effectiveness

Kodinkoneliikkeen tarjouskampanja, jonka tuotosta lahjoitettiin 5 % seksuaalivähemmistöjen astronauttikoulutukseen. Kaupan ympärille luotiin teknologian avulla mustan aukon lakia muistuttava tapahtumahorisontti, jonka ylitettyään asiakkaat eivät päässeet enää kääntymään takaisin koska ilmavirta oli niin voimakas. Pois pääsi vain kassan kautta.

Innovation

Saksalaisen goottimusiikkifestivaalin kampanja, jossa koko festivaali muuttui valkoiseksi bändien ja yleisön pukeutumista myöten. Tarkoituksena oli heijastaa auringon valo takaisin avaruuteen ja ilmeisesti siinä myös onnistuttiin.

Outdoor

Maalivalmistaja tarttui kampanjassaan huumeongelmaan. 8,2 minuuttia on aika, joka auringon valolla menee maahan saapumiseen. Osuvasti – ainakin kampanjan superhienon case-videon mukaan – se on myös ihmismäärä, joka kuolee päivittäin huumeisiin Yhdysvalloissa. Numeroa 8,2 maalattiin katuihin maalilla, joka näkyi vain silloin kun auringonvalo osui siihen. Maalaustyön toteutti ryhmä Vietnamin sodan veteraaneja.

Entertainment

Viinabrändin hauskassa kampanjassa maistatettiin erilaisia viinoja Pohjois-Sentinelin saarella asuvalla alkuperäisheimolla, jotka ovat kautta historian vältelleet ihmiskontaktia. Roboteilla toteutetun maistatuksen voittajasta tehtiin hittiviina ”Leave me alone”, jonka mainosvideolla lauloi tunnettu drag queen -artisti yhdessä entisen formulakuskin kanssa.

 

Onnea voittajille, où est la soirée?

Sami Korjus, copywriter

Lue myös:

Oletteko koskaan törmännyt poliittiseen valheeseen… eikun mainokseen
Miksi huumori hirvittää brändiä?
Maailma ilman huumoria
Oletko brändejä kehittävä vai latistava johtaja?
Älä kysy, miten pitkä somevideon kannattaa olla

Olemmeko missanneet paskan mainonnan arvon?
Algoritmi tappoi tokaisun?
Brändi, rakas kakkapyllymme